Brandveiligheid

Afgelopen weken is er veel commotie geweest rondom branden met zonnepanelen. In het rapport dat de TNO heeft opgesteld, naar aanleiding van het onderzoek in opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend en Holland Solar, schatten zij dat een derde van de branden optreedt bij indaksystemen. Schade-experts gaan zelfs van 80 tot 90% uit. Oorzaak van de branden bij zonnepanelen zijn veelal ‘slecht aangesloten connectoren’. (1)

De problemen met de connectoren ontstaan wanneer en stekkers van het ene merk worden verbonden met een contrastekker van het andere merk. Dit, crossmating, kan leiden leiden tot overgangsweerstanden, interne vlambogen, warmteontwikkeling en uiteindelijk brand. Het onvakkundig monteren van de stekkers kan leiden tot dergelijke problemen. Bij opdaksystemen leiden de ontstekingsbronnen minder snel tot brand vanwege de brandwerende dakpannen. (2)

Een mogelijke verklaring dat TNO geeft voor het hoge percentage branden bij indak zonnepanelen is volgens schade-experts en dakopbouwdeskundigen dat er geen eisen zijn gesteld bij de indaksystemen aan de brandklasse van de folies die zich onder de PV-panelen bevinden. (2)

AliusEnergy werkt samen met haar partners om dergelijke problemen te voorkomen.

  • Wij werken exclusief met SolarEdge. Dit systeem biedt een superieure veiligheidsoplossing tegen elektrocutie en brandgevaar. Met SolarEdge wordt bij oververhitting of een los contact, de spanning op de kabels automatisch teruggebracht naar 1 Volt per paneel, waardoor ze blusbaar zijn. Zo kan er nooit een gevaarlijke situatie ontstaan op het dak.
  • Vlamboog detectie is voorbereid op de SolarEdge omvormers (let op: staat niet standaard ingeschakeld). Bij een hoge gelijkstroom kan een vlamboog ontstaan in geval van een los contact. Dit kan gebeuren bij een beschadigde kabel of een stekker die niet goed vast zit.
  • Bij AliusEnergy bieden wij embedded panelen aan (SolarEdge optimizer geïntegreerd in de junction box van het paneel), hierdoor worden minder connectoren gebruikt ondanks het gebruik van optimizers.
  • Wij leveren bij onze montagesystemen standaard kabelbinders mee om de kabels van het dak te krijgen.
  • Voor ons AEsthetica indaksysteem werken wij met brandwerende damwandplaten, deze platen hebben brandklasse A2 (praktisch onbrandbaar) en bieden door het dal van de platen ventilatie onder de panelen.
  • Wanneer u bij AliusEnergy besteld krijgt u automatisch de officiële Stäubli stekkers. Deze zitten ook bevestigd aan de DMEGC panelen. Dus hierdoor is verminderd risico op crossmating.
  • Wist u trouwens dat ons AEsthetica indaksysteem recent ook de waterdichtheidstest bij de TüV Rheinland met vlag en wimpel heeft doorstaan? Het systeem is dus “TüV geprüft” en zowel waterdicht als brandveilig.

Tot slot verzorgen wij SolarEdge commerciële basis en advanced trainingen en informeren wij onze installateurs door speciale kennissessies die we organiseren met partners. Omdat we het onze plicht vinden om zowel de veiligheid voor u als voor de eindklant te waarborgen.

Wilt u meer informatie over wat wij doen op het gebied van brandveiligheid? Neem dan contact met ons op via: 0497 555 362.

Bronnen:

(1) SolarMagazine, Rapport TNO over branden met zonnepanelen openbaar: connectoren de oorzaak, indaksystemen het vaakst getroffen, via www.solarmagazine.nl

(2) TNO rapport, Brandincidenten met fotovoltaïsche (PV) systemen in Nederland, via www.holandsolar.nl